Ekmeğin Sesi

'Bu süreci hep birlikte atlatacağız'

Gündem

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı Ekmeğin Sesi’ne konuştu.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı Ekmeğin Sesi’ne konuştu.10 Nisan 2020 Cuma günü sokağa çıkma yasağından önce gerçekleştirdiğimiz özel röportajımızda, fırıncıların koronavirüs salgını kapsamında yaşadığı sorunları ele aldık.

Koronavirüsten fırıncılar da etkilendi

Koronavirüs salgını kapsamında insanlar evden çıkmayarak ekmek, börek, kek gibi gıda maddelerini evde kendi üretmeye başladı. Dolayısıyla fırıncıların satışları düştü. Koronavirüs sürecinden sonra fırıncıların satışlarının eskiye döneceğini ifade eden Balcı:

“Koronavirüsten her kesim etkilendiği gibi fırıncı esnafımızda etkilendi. Bizim temennimiz ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu bu virüsten bir an önce çıkması. Daha sonra fırıncı esnafımızın kısa zamanda toparlayacağını düşünüyorum. Eğer süreç uzarsa alınması gereken tedbirleri değerlendireceğiz. ”

"Ham madde sıkıntımız yok"

İnsanların evde gıda maddeleri yapması marketlerde un ve maya gibi maddelerin tükenmesine ve hatta müşterilerin fırınlardan maya talep etmesine neden olmuştu. Mayanın değil, maya yapımında kullanılan melas maddesinde sıkıntı olabileceğini ama bu sorunun çözüldüğünü belirten Balcı, ham madde sıkıntısı olmadığına dikkat çekti.

“Maya ham maddesi melas ithalatının vergisi sıfırlandı. Maya fabrikaları dışarıdan ham madde getirme hakkına sahip oldu. Şuana kadar fırınlarımızda maya yönünde bir sıkıntı olmadı. Bundan sonra da olacağını zannetmiyorum. Gerekli tedbirler alındı. Yalnız maya değil un konusunda da bir kısıntı yaşamıyoruz.”

https://youtu.be/w9f_bWTUWuU
Ramazan ayında pide satılacak

Yaklaşan Ramazan ayında pide satışının olup olmayacağı şuanda merak konusu ama fırıncılar Ramazan ayını düşünerek hazırlıklarını yapmaya başladı. Pide fiyatlarının henüz belli olmadığı belirten Balcı:

“Şuan pide fiyatlarını konuşmak için erken, her il pide fiyatını kendisi belirliyor. Geçmiş yıllarda olduğu gibi meslektaşlarımız ve ilgili odalar ülkenin içinde bulunduğu bu durumu da göz önünde bulundurarak hassas davranacaklarını düşünüyorum. Fırıncı esnafımız bu konuda gerekli hazırlıklarını yaptı. Bu süreçten sonra olağanüstü bir durum olmaması durumunda illerimizde gerekli tedbirler alınarak Ramazan ayında Ramazan pidesi satılacaktır.”

Maske belediyelerden alınabilecek

Fırın çalışanları hijyen açısından eldiven, bone, maske gibi malzemeleri kullanıyor ve sık sık bu malzemeleri değiştirerek üretim ve satış yapıyor. Aynı zamanda müşteriler için fırınlarda dezenfektan suyu da bulunduruyor. TFF Başkanı Halil İbrahim Balcı:

“Bugüne kadar fırıncı esnafımız bunu kendisi satın alıyordu. Artı bir maliyet getiriyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla maske satışı yasaklandı. Artık illerdeki belediyeler ve valilikler bu konuda yardımcı oluyorlar. Özellikle fırıncı esnafının ve çalışanlarının maske temini konusunda illerdeki odalarımız bu kuruluşlarla diyaloğa girerek fırınlarımızın maske tedariği konusunda gereken çalışmayı yapması gerekiyor.”

"Bu süreci hep birlikte atlatacağız"

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı fırıncılara ve halka mesaj vermeyi de unutmadı.

“Halk bu süreçte mümkün olduğu kadar dışarıya çıkmamalı, kendisini koruma altına almalı. Gerekli hassasiyeti ve hijyeni göstererek bu süreci hep birlikte geçirmemiz gerekiyor. Fırınlarda hijyen kurallarına zaten dikkat ediyorduk bundan sonra daha fazla dikkat etmek zorundayız. Kendimiz için, vatandaşlarımız için, çocuklarımız için, ülkemiz için çok dikkatli olmamız gerekiyor.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.