Ekmeğin Sesi

Fahiş un zamlarını görmezden gelen ulusal basın, fırıncıyı 'hileci' olarak gösteriyor!

Gündem

Un fiyatlarındaki fahiş zamları dile getirmeyen ulusal basın, gramaj üzerinden ekmek fiyatlarını eleştirirken, fırıncıyı 'hileci' olarak lanse ediyor.

Ekmeğin hammaddesi una, yılbaşından beri %60'lara varan zammı görmezden gelen ulusal basın, fırıncı esnafına gramaj üzerinden linç girişimine başladı. Haberlerde, 8 ay önce 85 TL olan un fiyatlarının, şu anda 180 TL'ye kadar çıkması telaffuz dahi edilmiyor.

İstanbul Valiliği'nin başlattığı denetimlerle gündeme gelen fırıncı esnafına linç girişimini, bu kez ulusal basın gündeme getirmeye başladı. Esnafın sorunlarına mikrofon dahi uzatmadan yapılan haberlerde, ekmeğin hammaddesi una gelen fahiş zamları dile getirmeden "Ekmekte gramaj hilesi" başlıklı haberler yapılmaya başlandı.

85 TL OLAN UN FİYATLARI, 180 TL'YE KADAR ÇIKTI!

İstanbul Ticaret Odası ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin belirlediği fiyat tarifesine göre 200 gram ekmek 1 lira 50 kuruşa, 250 gram ekmek 1 lira 87 kuruşa ve 270 gram ekmeğin ise 2 liradan satılması gerektiği vurgulanan haberlerde, 8 ay önce 85 - 90 lira bandında olan un fiyatlarının şu anda 170 - 180 liraya yükseldiğine dair hiçbir ibareye yer verilmiyor. Ekmeği haber yapan kanallar da, muhatabı olan fırıncıya bir mikrofon uzatıp sorunun kaynağını araştırma zahmetinde dahi bulunulmuyor.

PEKİ SORUN NEREDEN KAYNAKLANIYOR?

Halkımızın temel gıdası olan ekmeğin fiyatını belirleyen komisyon, ciddi bir hata yapmaktadır. Komisyon, ekmek birim fiyatını hesaplarken yüksek kapasiteli fabrikaların ekmek adetleri üzerinden hesaplayarak, ortalama bir maliyet çıkarmaktadır. Komisyon zannetmektedir ki, ekmek fabrikası ile mahalle fırıncı aynı maliyetlerle üretim yapmaktadır. Ancak, mahalle fırıncılarının üretim kapasiteleri oldukça düşüktür. Bunun da en büyük nedeni, İstanbul'da hızla artan ruhsatsız fırın sayısı ve ekmek tüketim alışkanlıklarının değişmesidir.

"ÜLKEDEKİ EN UCUZ ŞEY EKMEK"

Konuya ilişkin bir açıklama yapan İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmek fiyatlarının pahalı olmadığını belirterek fırıncıların zor durumda olduğunu söyledi. Çetin, "Ekmek aslında pahalı değil. Hatta ülkede en ucuz şey ekmek. Mayıs ayında 1 lira 35 kuruş olan buğday fiyatları bugün 2 lira. Yani mayıs ayında 100 liralık bir un bugün 140 lira, 150 lira. Yani ekmeği hala ucuza satıyoruz ama fırın işletmeleri şu anda ekmek satışından zarar ediyorlar. Benim şahsıma göre ben de fırın işletmecisiyim, bugün 200 gram ekmeğin 2 liradan satılması gerekiyor. Yani ekmeğin kilosunun İstanbul için 10 lira olması gerekiyor. Artan maliyetlerden dolayı" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.