Ekmeğin Sesi

İstanbul Fırıncılar Odası'ndan açıklama

Gündem

İstanbul'un bazı ilçelerinde Valilik tarafından yapılan denetimlerde resmi olmayan tarifelerle satış yapıldığı tespit edilmişti. Konuya ilişkin olarak İstanbul Fırıncılar Odası bir açıklama yayınladı.

İstanbul Valiliği'nin yaptığı denetimlerde, bazı ilçelerde fırıncı esnafının resmi olmayan tarifelere dayanarak ekmek satışı yaptığı tespit edilmişti. Konuya ilişkin bir açıklama yapan İstanbul Fırıncılar Odası (İFO), "Bahse konu olan tarifelerin İFO tarafından düzenlenip, fırıncı esnafına dağıtıldığı iddia edilmektedir. Söz konusu iddia gerçek dışı olup, odamızla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır" denildi.

İstanbul Valiliği, bazı ilçelerde fırıncı esnafını denetledi. 200 gram ekmeği 1,5 lira yerine daha fazla fiyata satan 93 fırına para cezası verildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada İstanbul'daki 2 bin 579 fırının da denetleneceği belirtildi.

Kaymakamlık, İl Ticaret Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla gerçekleştirilen denetimlerde 16 ekipte 48 personel görev yaptığı belirtildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan İstanbul Fırıncılar Odası (İFO), "Bahse konu olan tarifelerin İFO tarafından düzenlenip, fırıncı esnafına dağıtıldığı iddia edilmektedir. Söz konusu iddia gerçek dışı olup, odamızla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin onaylamış olduğu 16 Ekim 2020 Tarihli, yürürlükte olan Resmi fiyat tarifesine göre; normal ekmek kilogram fiyatı 7.50 TL olarak belirlenmiş olup, buna göre;

200 gram ekmek 1.50 TL

250 gram ekmek 1.87 TL

270 gram ekmek 2.00 TL

olarak onaylanıp yürürlüğe girmiştir. Bunun dışında İstanbul Fırıncılar Odası tarafından başka bir tarife düzenlendiği ve İstanbul'da ekmek fiyatlarının manipüle ettiği iddiası tamamen asılsızdır. Yukarıda bahse konu resmi fiyat tarifesine esnafımızın uyup uymadığını diğer resmi kurumların yanı sıra, 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 11.nci maddesi Oda yönetim kurulunun görev yetkileri,

1- Oda üyelerince üretilen mal ve hizmetlerin kalitesini, standartlarına ve sağlık koşullarına uygun şekilde üretip üretilmediğini ve ücret tarifelerine uyulup uyulmadığını ilgililerin başvurusu üzerine veya doğrudan veya uzman kimseler aracılığı ile kontrol etmek, ayrıca mesleki teamüle aykırı davranışları belirlenen üyelere yazılı ihtarda bulunmak, tekrarı halinde ilgilileri birlik disiplin kuruluna bildirmek, tüketicilerin korunması için gerekli tedbirleri almak ve üyeleri hakkında bu konuda odaya yapılan şikayetleri incelemek..." maddesi gereğince, ilgili yasal mevzuatın öngördüğü görevlerini yerine getirecektir. Üyelerimize ve kamuoyuna saygı ile duyurulur."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.