Ekmeğin Sesi

Murat Kavuncu: Depolarınızdaki unları çıkarın! Piyasaya sürün...

Gündem

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, buğday ve un stokçularına dikkat çekti, "Depolarınızdaki stokları çıkarın" dedi.

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu. Kavuncu, şu anda Türkiye'de buğday ve un sıkıntısını olmadığını; depoların buğday dolu olmasına rağmen bazı firmaların bunu piyasaya sürmediğini söyledi.

Un fiyatlarındaki fahiş zamlara yönelik açıklamalarda bulunan Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, fırıncı esnafının yaşadığı sıkıntıları katıldığı bir televizyon programında dile getirdi. Türkiye'de ekmek üreten fırıncılar olarak maliyet artışı meydana geldiğine dikkat çeken Kavuncu, "Bu maliyet artışı sadece 5-6 ay içerisinde olan bir olay değildir. 2017 yılından itibaren Türkiye'deki ekmek üretiminin ham maddesi olarak maliyet artışı oldu. Özellikle maya ve un konusunda, 2018 yılında 50 kiloluk un 65-75 lira iken, 6 ay sonra 70 ve 80 liraya yükseldi. Şu anda 2019 yılında 115 ve 120 lira bandında gitti. 2020 itibariyle şu ayın içerisinde 145 lira ile 150 lira bandına çıkmış oldu. Maya fiyatları 35, 65, 75, 80 lira bandından, 90 lira bandına kadar çıkmış oldu. 250 gram ekmeğin maliyeti de artmış oldu. O yüzden de fırıncılarımız büyük sıkıntı yaşamaktadır" dedi.

"DEPOLARINIZDAKİ STOKLARI ÇIKARIN"

Buğday depolarının tamamıyla dolu olduğunu belirten Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, bazı uncuların, belli bir grubun bununla ilgili sıkıntı yarattığını kaydetti.

"Federasyonumuz bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Ülkemiz hasat zamanından çıkmış oldu. Şu anda buğday depoları tamamıyla dolu ve buğdayla ilgili Türkiye'de herhangi bir sıkıntı yok. Ama uncularımız, belli bir grup bununla ilgili sıkıntı yaratıyorlar. O yüzden de biz, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu olarak, ben buradan un sanayici arkadaşlarımıza da sesleniyorum. Depolarınızdaki, stoklarınızdaki unlarınızı çıkarın, piyasaya sürün" diyen Kavuncu, "Türkiye ithal buğday getirmedi. Böyle bir çalışma da yok. Mayıs, haziran ve temmuz ayları hasat zamanı. Türkiye'de zahireciler, depolar ve tahıl ambarların hepsi buğdayla dolu. Ancak, bazı uncular (bazı gruplar) belli bir ekiple bu çalışmayı yürütüyorlar ve unları piyasaya çıkarmıyorlar. Fırıncılarımıza sıkıntı yaratıyorlar. Devletimiz, bununla ilgili un sanayicilerini çağırıp çözüm bulacak, ya da yurt dışından ithal edecek ve piyasayı düzenleyecek. Eğer bu iş böyle devam ederse yurt dışından un ithalatı görülüyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN GÜNLÜK EKMEK REKOLTESİ 130 MİLYON"

Ekmek üretiminde, fırıncılık konusunda ve tarım alanında dünya ile yarışır duruma geldiğimizin altını çizen Kavuncu, "Türkiye, bugün ekmek üretiminde, fırıncılık konusunda ve tarım alanında dünyayla yarışır duruma geldik. Özellikle fırıncılık, ekmek, üretim ve gıda sektöründe 28 Avrupa ülkesinin içerisinde ülkemiz başı oynayan bir ülke... Hiçbir Avrupa ülkesinden teknoloji, endüstri, fırın ekipmanları, üretim, hammadde olarak geride değiliz. Daha ki, bizim fazlalığımız var. Türkiye'de günlük ekmek üretim rekoltesi 130 milyon... 75 milyon nüfusumuz varken, şu anda Türkiye'de ekmek üretim rekoltemiz 130 milyon... Bunun %10'u israf oluyordu, 2013 yılında devletimiz bununla ilgili bir çalışma yaptı ve bu konuda fırıncılar destek verdik" dedi.

"ASKIDA EKMEK TARİHİMİZDE, KÜLTÜRÜMÜZDE VAR"

"Türkiye'de 1,5 milyar dolarlık ekmek israfından dolayı gayri safi milli hasıladan para çöpe gidiyordu. Her gün 3,5 milyonluk iadeli ekmek geliyordu" diyen Kavuncu, şöyle devam etti, "Hatta, geçen hafta içerisinde askıda ekmek projesini MHP Genel Başkanı sayın Devlet Bahçeli gündemi getirmişti. Askıda ekmek projesi, zaten bizim tarihimizden, kültürümüzden gelen bir olay. Biz bunu 10 yıl önce federasyon olarak proje geliştirdik. Şöyle ki, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu olarak fırıncılarımızın iadeli ekmeklerin geri geldikten sonra bunlar depolarda olmasın, kart usulüyle vatandaşlarımıza verelim. Bazı belediyeler bizimle çalıştı. Sanki Türkiye'de büyük bir kriz varmış gibi, ekmeğe muhtaç insanlarımız varmış gibi muhalefet yanlış bir algı yaptı. MHP'nin başlattığı bu kampanyaya fırıncılar olarak destek olduk. Bu çalışmaların devamını bekliyoruz ve kendilerine teşekkür ediyoruz.

"FRANSA'YI NEFRETLE, ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, Peygamberimize yönelik hakaretlerini nefretle ve şiddetle kınadıklarını dile getiren Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Başkanı Murat Kavuncu, ülkemizdeki maya sektörünün %60'ını elinde bulunduran Fransız mallarına da boykot kararı aldıklarını söyleyerek, "Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı ve Türkiye'deki fırıncılar olarak ve biz Müslüman Türk milleti olarak, Fransa'nın Cumhurbaşkanı Macron'u, Peygamberimize yaptığı hakaretten dolayı nefretle, şiddetle kınıyoruz. Cumhurbaşkanımız, gerek siyasi, gerek ekonomi olarak, gerekse de ticareti olarak bununla ilgili her türlü faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye'deki fırıncılarımızın mayadaki sektörün %60'ı Fransızların elinde... Federasyon olarak tüm meslektaşlarımızı uyardık ve Fransız mallarının alınmaması ve ticari faaliyetlerinin durdurulması konusunda bilgilendirdik" diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.