Ekmeğin Sesi

Unlu Mamuller ruhsatı adı altında, korsan ekmek!..

Gündem

Ekmek üretimi için İlçe Tarım Müdürlükleri'nden İşletme Kayıt Belgesi, ilçe belediyelerinden de ruhsat alınması gerekiyor. Ancak, İstanbul'un bir çok ilçesinde olduğu gibi Kadıköy'de de bir mekan, 'unlu mamul' adı altında mevzuata aykırı halde ekmek üretmeye başladı.

İstanbul'da yaklaşık 4 bin ekmek fırının bine yakını ruhsatsız şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Herhangi bir dükkanda unlu mamul satışı yapılabilir, ancak ekmek üretiminin yapılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı İlçe Tarım Müdürlüklerinden işletme kayıt belgesi, ilçe belediyelerinden de ruhsat alınması gerekiyor. Ancak, unlu mamul açan, ruhsatı olmadığı halde ekmek üretimine de soyunuyor.

Buna bir örnek olarak, Kadıköy'de yeni açılan bir unlu mamul işletmesindeki ekmek üretimini görüntüledik. Bir fırında olması gereken tüm cihazların yer aldığı mekanda, günde yaklaşık 400-600 ekmek üretimi yapıldığı ifade edildi. Söz konusu işletmenin, hem unlu mamuller ruhsatı ile korsan ekmek üretimi yaptığı, hem de bu yolla fırın ruhsatı ile çalışan fırıncılarla rekabet ettiği kaydedildi.

Unlu mamul ruhsatıyla işletmesinde ekmek üretimi yapan mekan yetkilisi Erkan Doğan, "Kadıköy'de çoğu fırında ruhsat yok. Devlete vergi de veriyoruz, ama ruhsa verilmiyor. Bizler zor durumda kalıyoruz. Bu konuyla ilgili ceza-i işlem de uygulanıyor. Ceza yazmak aslında bir çözüm olmamalı" dedi.

Fırın ruhsatının alınabilmesi için ise, 400 metrekare alana sahip olmak, işletmenin üzerinde herhangi bir oturum olmaması ve dört tarafının açık olması gibi şartlar aranıyor. Ancak, unlu mamul açan, ruhsatı olmadığı halde ekmek üretimine de soyunuyor. Yalnızca İstanbul'da son 2 yılda 120 korsan fırın açıldığı belirtilirken, belediyelere yapılan şikayetlerin cevapsız kaldığından yakınan sektör temsilcileri, "Her korsan fırın, vatandaşın ekmeği daha pahalı yemesine yol açıyor" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.