Ekmeğin Sesi

İFO Başkanı Erdoğan Çetin: Gerekirse Ankara'ya kadar yürürüz

Röportaj

Artan girdi maliyetlerinden sonra artık fırıncı esnafının dayanacak gücünün kalmadığını dile getiren İFO Başkanı Erdoğan Çetin, sorunlara kulak tıkayan yetkili kurumlara sitem etti...

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, aşırı derecede artan girdi maliyetleri nedeniyle fırıncı esnafının artık dayanacak gücünün kalmadığını söyleyerek, "Yetkililer sorunlarımıza kulak tıkamaya devam ederlerse, Ankara'ya yürümek dahil tüm demokratik hak arama yollarımızı kullanacağız" dedi.

Yetkili kurumların taleplere, esnafın dertlerine kulak tıkadığını belirten İstanbul Fırıncılar Odası (İFO) Başkanı Erdoğan Çetin, "Fırıncı esnafımız bugün, hiç olmadığı kadar ağır maliyetlerle karşı karşıyadır. Son 5 yıl içinde ürettiği ürüne yüzde 25 zam yapabilmesine rağmen, aynı 5 yıl içinde enflasyon toplamda yüzde 75 artmıştır. En son fiyat tarifesi aldığımız yıl 90 TL olan un, 135 TL'ye, 50 TL olan maya 90 TL'ye, keza; doğalgaz, elektirik, işçilik ve diğer tüm giderlerimize yüzde 75'e varan artışlar meydana gelmiştir. Bu gerçeği, bu rakamları devletin her kademesindeki yetkililerimizin bilmemesine imkan yoktur. Buna rağmen aylardır sektörümüzle ilgili yetkili karar mercilerine bu maliyetleri hem yazılı ve delilleri ile beraber defalarca sunmuş olmamıza rağmen, fırıncı esnafımızın talepleri görmezden gelinmektedir. Adeta yetkililer sorunlarımıza kulak tıkamaktadır" dedi.

HAK VE ADALETTEN BAHSEDENLER NEREDE?!.

İFO Başkanı Erdoğan Çetin, şöyle devam etti:

"Bir iş kolu düşünün girdi maliyetlerinin tamamı serbest piyasa diye adlandırılan kurallara tabi, ama bu maliyetlerle ürettiği ürüne giderlerini yansıtamıyor. Daha da ötesi, 3 kuruş fiyat güncellemesi yapmasına dahi müsade edilmiyor. Ticaretin ve piyasa koşullarının gerçekliğinden uzak bir şekilde baskılanıyor. Eğer bir ürün fiyatına artış yapılmasın istiyorsanız, o zaman neden her ay hiç istisnasız ara vermeden artan un fiyatlarına müdahale etmiyorsunuz? 3 ayda bir yüzde 20 zam gelen maya fiyatlarına niye müdahale etmiyorsunuz? Elektirik ve doğalgaz zammına niye müdahale etmiyorsunuz?!. Tüm bu ağır zamlara rağmen fırıncı esnafının mecbur olarak güncellemek zorunda olduğu ekmek fiyatını baskılıyorsunuz!.. Bu hangi adalet duygusuna, hangi ekonomik gerçekliğe ve hangi iktisat bilgisine sığar? Hak ve adaletten bahsedenler nerede? Bunun adı zulüm değilse nedir?"

FIRINCI ESNAFI KEPENK KAPATMAYA SÜRÜKLENİYOR

Çetin, "Fırıncı esnafı artık dayanılmaz noktaya gelmiştir. Bu feryadımızı devlet yetkililerimiz duymak zorunda ve bizi dinlemek zorundadır. Aksi halde İstanbul'da binlerce kişiye istihdam sağlayan en önemli sektörlerin başında gelen fırıncı esnafı, teker teker kepenk kapatmaya ve iflasa sürüklenmeye doğru gitmektedir. Şunu da eklemek isterim ki; eğer bu sıkıntılarımıza kulak tıkanmaya devam edilirse Ankara'a yürümek dahil tüm demokratik hak arama yollarımızı kullanacağız" diye konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.