Ekmeğin Sesi

Kepekli Ekmek

Ekmek Çeşitleri

Kepekli ekmek kullanımı ve faydaları.

Bir dönemlerin vazgeçilmez diyet ekmeği, şeker hastalarının da kurtarıcı temel gıdası Kepekli Ekmek. Bir dönem dedik çünkü tam buğday ve tam tahıllı ekmekler Kepek Ekmeğinin ününü biraz çalmış görünüyor. Ancak her kadar tercih listesinde birkaç kademe gerilemiş olsa da Kepek Ekmeği hala çok tercih edilenler arasında ve faydaları oldukça fazla. Tabi ki tüketimde aşırıya kaçmamak kaydıyla. Öncelikle Kepekli Ekmek nedir, bu sorunun yanıtına cevap verelim.

Kepekli ekmek nedir?

Buğday 3 bölümden oluşur. Rüşeym dediğimiz çekirdek kısmı, endosperm dediğimiz orta kısım ve dış kabuk diyebileceğimiz kepek kısmı. Buğday unu endosperm denen kısımdan elde edilir. Buğdayın diğer bölümleri ayrıştırılır. Kepekli Ekmek yapımında ise unun içine buğdayın öğütülmüş dış kabuğu yani kepek konulur. Kepeğin ekmek hamuruna belli öcülerde katılıp pişirilmesi ile Kepekli Ekmek ortaya çıkar.

Kepekli ekmeğin faydaları neler?

Kepekli ekmek içerdiği kepek oranı sebebiyle lif bakımından zengindir. Kepekli ekmek yüksek lif oranıyla doygunluk hissi verir. Bu nedenle de kilo almak istemeyenlerin zayıflayabilmeleri, hem de sağlıklarından ödün vermemeleri için kepekli ekmek tüketmeleri öneriliyor. Sindirimi kolaylaştıran Kepekli Ekmek ayrıca, Kolesterol, kan şekeri, kalp ve damar hastalıkları, sindirim ve bağırsak fonksiyonları bozukluklarını önlemede de yardımcı.

Kepek ekmeği kilo verdirir mi?

İşin aslı insanların özellikle tüketip zayıflamasını sağlayan ya da hızlandıran mucizevi herhangi bir gıda yok. Kepekli Ekmek de dolayısıyla direk zayıflatmaz. Bol lif içeriği ve sindirimi kolaylaştırması sebebiyle zayıflamak isteyenlere destek olur. Zaten bilinen bir gerçek var ki o da diyet ürünü diye fazla tüketilen besinler, kilo vermenizin aksine kilo almanıza neden olur. Ne demişler: “her şeyin fazlası zarar.”

Kontrollü tüketin

Her gıdanın faydalı veya zararlı olduğuna dair haber furyası ile gündem olan bir dönemi var malumunuz. Yıllarca çok faydalı denen bir gıdanın birkaç ay içinde zararlı olduğunu duyarken, sonrasındaki birkaç ay içinde de yine faydalı olduğunu öğrenebiliyoruz. Kepekli Ekmek de bu iyi-kötü haber furyasından nasibini alan ürünlerden. Son birkaç yıla kadar çok sağlıklı olduğu sürekli tüketilmesi gerektiği söylenen Kepekli Ekmek, şimdilerde bazı uzmanlarca kontrollü yaklaşılması gereken ürünlerden. Sebebini ise şu şekilde açıklıyorlar:

Buğdayın ve diğer tahılların kepek tabakasında “fitik asit” adı verilen madde olduğunu belirten uzmanlar, fitik asitin gıdalarla alınan demir, magnezyum, kalsiyum gibi bazı önemli mineralleri vücuda fayda vermeleri bakımından engelleyebileceğini savunuyorlar. Hamur fermantasyonunun, fitik asidin bir kısmını parçalamakla beraber tamamını etkisiz hale getiremeyebileceğini, pişirme işleminde de fitik asitin parçalanmayacağını söylüyorlar.

Belki yine bir süre sonra “Kepekli Ekmeğin Mucizevi Yararları” başlıklı haberlerle karşılaşacağız. Burada yapmamız gereken ortak akılla yürüyerek bilinçli tüketici olmamız. Yani, özellikle gıda anlamında bir ürünü gereken miktardan fazla tüketirsek o ürünün faydası yerine zararını görecek olmamız bir ortak akıl ise, bizim de ona göre tüketim şeklimizi belirlememiz gerekiyor. Her şeyin fazlası zarar ilkesiyle hareket etmemiz, bizi pek çok kafa karışıklığından muaf tutacaktır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.