Darende’deki özel fırın işletmecileri, fiyat artışının zorunlu olduğunu ifade ederek maliyetlerdeki hızlı yükselişe dikkat çekti. Özellikle un, maya, elektrik, doğalgaz ve işçilik giderlerindeki artışların fırıncıları zor durumda bıraktığını vurguladılar.
Birçok fırıncı, “Bizim derdimiz yüksek kâr değil, ayakta kalabilmek. Artan maliyetler karşısında eski fiyatlarla üretime devam etmemiz mümkün değildi. Zorunlu bir düzenleme yapmak durumunda kaldık” şeklinde konuştu.
Belediye fabrikasının geçici uygulamasıDarende Belediyesi’ne bağlı ekmek fabrikasının eski fiyat üzerinden satış yapmaya devam etmesi vatandaşlar için kısa süreli bir rahatlama sağlasa da fırıncılar, bu durumun uzun vadede haksız rekabete yol açabileceğini belirtiyor. Özel fırın sahipleri, “Belediye de bir süre sonra aynı maliyet artışlarıyla karşı karşıya kalacak. Bugün un ve enerji fiyatları herkes için aynı. Dolayısıyla bu geçici bir durum, sürdürülebilir değil” ifadelerini kullandı.
Fırıncıların beklentisiFırıncılar, hem tüketicilerin hem de üreticilerin mağdur olmaması için anlayış bekliyor. “Ekmek bizim mesleğimiz, emeğimiz. Vatandaşlarımızın sofrasına en temel gıdayı ulaştırıyoruz. Kaliteden ödün vermemek ve üretimi sürdürebilmek için bu fiyat düzenlemesi kaçınılmazdı” diyen fırıncılar, destek çağrısında bulundu.