Ekmeğin Sesi

Dış kaynaklı etkiler un fiyatları ne kadar etkiler?

Gündem

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, TMO'nun uygun fiyatlı buğday verdiğini ve bu uygulamanın 2023 Mayıs ayına kadar devam edeceğini söyledi. TMO'nun üreticiye verdiği buğday fiyatının da makul olduğunu söyleyen Tezcan, "Türkiye'nin kendi kendine yeterlilik konusunda bir sıkıntısı yok" dedi.

Buğday ekiminde yaşanan artışın 2023'te buğday verimine olumlu yansıyacağını belirten Tezcan, " Kuraklık olmazsa verimin de yüksek oluşuyla buğday stokumuz yeterli olabilir " dedi. Fiyatların dış kaynaklı etkiler nedeniyle değişebileceğini ancak Türkiye'ye yansımasının en fazla 1-2 TL'ler seviyesinde olabileceğini belirten Tezcan, " Türkiye kişi rahat geçirir " dedi.

Pınar Çıtak Koygun'un sunduğu Agro TV İle Günaydın programına konuk olan Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlasması'ndan çekilmesiyle buğday fiyatlarında yaşanan fiyat yükselişine ilişkin konuştu.

"TMO STOKLARI EN ÜST SEVİYEDE"

Bu yılki harman sezonunu çok bereketli geçtiğine dikkat çeken Tezcan, "Çıkan ürünün Türkiye’ye yeteceği konusunda hiçbirimizin endişesi yok. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin de bu yıl, geçen yıllardan farklı olarak hem taban fiyatında çok ciddi bir iyileştirme yaptı, hem de buğday alımında ton başına prim verdi. Ayrıca, stoklarını en üst seviyeye getirdi. Gerek un sanayicilerimize, gerekse fırın ve pidecilere destekler kapsamında stoklarını bir hayli güçlendirmiş oldu. 2021-2022 sezonunda ve 2020-2021 sezonunda TMO, 4,5 TL’ye sanayicimize buğday verdi, 325 TL’ye de un satış fiyatı açıkladı. Bizlerden almış olduğu bu un fiyatlarını gerek fırınlara, gerekse de pide fırınlarına vermeye devam etti" dedi.

"TAHIL KRİZİ TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ"

Aynı süreci de, bu yılki Mayıs ayından 2023 Mayıs ayına kadar bu desteklemenin süreceğini ifade eden TUSAF Başkanı Tezcan, "TMO, şu ana kadar da 4,5 TL’ye bize buğday veriyor, biz de 50 kg’lık un çuvalını 325 TL fırın ve pide fırınlarına vermeye devam ediyoruz. Son yıllarda yaşadığımız enflasyon etkisini tüketiciye en aza indirgemek ve ekmek fiyatlarının da belirli fiyatta kontrol edilmesini sağlamak amaçlı yapılıyor. Tahıl krizinin Türkiye’yi çok kötü etkileyeceğini zannetmiyorum. Uluslararası ihracatta da Türkiye’nin ciddi bir gücü var. Geçmiş yıllarda, pandemi sürecinde ve Rusya-Ukrayna savaşında da Türk un sanayicisinin gelmiş olduğu boyutu gördük" diye konuştu. 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.