Ekmeğin Sesi

Ekmek fırını denetimleri İstanbul geneline yayıldı

Gündem

Geçtiğimiz hafta Bağcılar'da başlayan fırın denetimlerine, bugün de İstanbul'un bir çok ilçesinde devam edildi.

İstanbul Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü ve Tarım Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı denetimlerde fiyat tarifeleri ve ekmek gramları kontrol edildi.
https://www.youtube.com/watch?v=DwhfTzJZsw0

İlk olarak Bağcılar ilçesinde yapılan denetimlerde 200 gram ekmeğin bazı fırınlarda 1 Lira 75 kuruşa bazı fırınlarda ise 220 gr ekmeğin 2 Liraya satıldığı tespit edilmişti ve 93 fırına ceza kesilmişti.

Bugün de, İstanbul'un bir çok ilçesinde hizmet veren ekmek fırınlarını denetleyen yetkililer, aynı manzara ile karşılaştı.
İstanbulun birçok ilçesinde ekmek fiyatlarının 220 gram 2 lira olduğu tespit edildi.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız fırıncı esnafı ise, yapılan uygulamaya tepkilerini dile getirdiler.

Son bir yılda, tüm girdi maliyetlerine zam geldiğini son 2 ayda un fiyatlarına gelen fahiş zamlardan sonra başka çarelerinin kalmadığını söyleyen fırıncı esnafı, ayrıca Valiliğin medya organları aracılığıyla ekmek üreticilerini halkın gözünde itibarsızlaştırmasının kabul edilemez olduğunu dile getirdiler.

Görüşlerine başvurduğumuz bazı sektör temsilcileri ise, asıl yanlışı yapanın ekmek fiyatı belirleme komisyonunda olduğunu, ekmek birim maliyeti hesabının yanlış yapıldığını söylediler. Fırınların ekmek maliyetinin bulunduğu ilçeye ve ürettiği ekmek adetlerine göre değişkenlik gösterdiğini anlatan fırıncı esnafı, komisyonun bu hususlara dikkat etmesi gerektiğini aktardılar.

Esnaf ayrıca, 10 bin ekmek üretenle, iki bin ekmek üretenin aynı olmayacağını, 20 bin lira kira ödeyenle 5 bin lira kira ödeyenin maliyetlerinin bir tutulmaması gerektiğini aktardılar.
Bu durumun göz önünde bulundurularak ekmek fiyatlarının serbest bırakılmasının gerekliliğini dile getiren temsilciler, zaten Halk Ekmeğin ve büyük kapasiteli kombine fırınların fiyatları süspanse ettiğini, fiyat serbestliğinin herhangi bir soruna yol açmayacağını da vurguladılar.
Denetimler sırasında konuyla ilgili bilgi almak istediğimiz resmi yetkililer ise açıklama yapmaktan kaçındılar.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.