Ekmeğin Sesi

Ortadoğu'daki savaş ekmeği etkiler mi?

Gündem

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk: ‘‘Geçen seneki verimli hasat ve depolarımızın dolu olması savaşın ekmeği vurmasını engelleyecektir. Bu sebeple Ortadoğu’da çıkan savaş ekmeğin fiyatını ve arzını etkilemeyecektir.’ dedi.

Ortadoğu’da patlak veren savaş emtia fiyatlarını ve arz talep dengesini bozdu. Bunların arasında en dikkat çekeni ise bütün Türkiye’nin sofralarının başköşesinde duran ekmek. Ekmek ve un fiyatları ve piyasası bütün dünyada savaştan etkilenen ürünlerin başında geliyor. Ancak Türkiye bu soru ile muhatap olmayacak gibi duruyor. Zira Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk hasadın iyi geçmesinin yanı sıra ithalat da yapıldığı için Türkiye’nin böyle bir problem ile karşılaşmayacağını söyledi.

Hasat dönemi iyi geçti

Türkiye’de bu yıl buğday ve türevleri için verimli bir yıl olduğunu ifade eden Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Büyükselçuk: ‘‘Bu sene buğday hasadı oldukça verimli geçti. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) oldukça kuvvetli bir alım yaptı. Depolar ağzına kadar dolu. Önümüzdeki hasat sezonuna kadar bir sorun olmaz. Bu sebeple, meydana gelen savaştan dolayı çıkacak sorunlar ile muhatap olma ihtimalimiz çok düşük’’ diye konuştu.

Eğrisi doğrusuna denk geldi

Hasadın üzerine ithalatında geldiğini söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Nuri Büyükselçuk: ‘‘ bu verimli geçen hasat sezonunun üzerine bir de ithalat etkisi oldu. Türkiye bu ithalat etkisi ile buğday ve türevleri konusunda daha da rahatladı. İthalatı desteklemiyoruz. İthalat yapılması yanlıştı ancak bu dönem de faydalı bir işe dönüştü. Bu dönem içinde yapılan ithalat için eğrisi doğrusuna denk geldi diyebiliriz’ ifadelerini kullandı.

Ekmeğe zam var mı?

Ekmeğe zam gelip gelmeyeceği konusunda da konuşan ATB Meclis üyesi Büyükselçuk: ‘‘ Bütün bu bilgiler ışığında rahatlıkla söyleyebilirim ki uzun bir süre ekmemeğe zam beklemiyoruz. Tabi ki Türkiye şartlarında artan enflasyon, enerji maliyetleri, personel ücretleri ve diğer masraf artışları ufak etkiler edebilir ama buğday, un ve hammadde dolayısıyla bir artış beklemiyoruz. Önümüzdeki hasat zamanına kadar fiyatların bu seviyelerde devam edeceğini düşünüyoruz’ diye konuştu.

Barışın egemen olmasını istiyoruz

Ortadoğu’da tekrar patlak veren savaş konusunda da konuşan Nuri Büyükselçuk: Bu her şeyden önce insani ve vicdani bir durum ‘Masum insanların ölüm ile burun buruna yaşaması ve adeta katledilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Ortadoğu başta olmak üzere bütün dünyada barışın egeme olmasını istiyoruz. ’diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Haber Antalya

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.