'Temmuz başı yeni zam kapıda'

Artan hayat pahalılığı ekmeği de vurdu. Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı ‘haksız’ rekabetten yakındı: “Market fırınları ile baş edemiyoruz”

Gündem 30.06.2021, 14:17 30.06.2021, 14:17
'Temmuz başı yeni zam kapıda'

Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, ”Haziran ayı içinde ekmeğe yüzde 20 ile 30 arasında zam yapıldı. Temmuz başı yeni zam kapıda” dedi. Ekmeğin son bir yıldaüzde yüz zamlandığını ifade eden Çıralı, “Market fırınları ile başa çıkamıyoruz” dedi.

“KÖY VE MARKET FIRINLARI DENETİME TABİ DEĞİL”

Ömer Çıralı, en büyük sıkıntılarının başında market ve köy fırınlarının geldiğini söyledi. Market fırınlarının ekmeği promosyon olarak göstererek müşteri çektiğini kaydeden Çıralı, “Geçimi sadece bu iş olan fırıncının hali çok kötü” dedi. Çok sayıda köy fırınının da olduğunu belirten Çıralı, bunların hiç birinin denetime tabi olmadığını öne sürdü.

Pandemi, işsizlik, dövizin artışı ile büyüyen geçim derdi, zamlarla içinden çıkılmaz hale geldi.

Hemen her sektörde, her kalemde yaşanan fiyat artışı, temel tüketim maddesi ekmeğe de yansıdı, Fırıncılar artan maliyetler nedeniyle ‘zammın kaçınılmaz’ olduğunu söylerken, ‘denetimsizlik nedeniyle haksız rekabetten’ yakındı.

Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, market fırınları ile başa çıkamayacak duruma geldiklerini anlattı.

Fırıncıların sadece iki tüccar ile buğday ithalatçısının eline kaldığını kaydeden Çıralı, “Un Dolar üzerinden olduğu için sadece pandemi döneminde 5 kez artış yapıldı. Son 1 yılda ‘ekmek’ yüzde yüz zamlandı” dedi.

Pandemi dönemi boyunca fırıncının ekmeğe zam yapmamak için beklediğini ama maliyetleri hesaplandığı zaman içinden çıkılmaz bir hale girildiğine değinen Çıralı, “Temmuz başı ekmeğe bir zam daha yapılacak” şeklinde konuştu.

“Fırıncı buğday ithalatçısının elinde…”

“Fırıncı artık çıkmaza girdi ve kendi inisiyatifini kullanarak maliyetlerini de düşünerek ekmeğe zam mecburiyetinde kaldı”

Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, 2013 yılında dönemin hükümetinin ekmeğin gramaj ve fiyatını tamamen serbest bıraktığını kaydetti.

Esas ana girdinin un olduğunu ve unun da iki tüccarın elinde olduğunu kaydeden Çıralı, “Buğday ithalatçısı Dolar’a bağlı çalışıyor. Bu göz önünde bulundurularak, her birkaç ayda bir özellikle pandemi sürecinde 5 kez artış yapıldı. Ekmek son 1 yıl içinde yüzde yüz zamlanırken, gerekçe olarak dövizin arştı işaret edildi” dedi.

Çıralı: “Ekmeğe bir zam da Temmuz başında geliyor”

Başkan Ömer Çıralı, ekmeğe zam yapıldığı zaman fırıncının yaptığı zammın göründüğünü, ancak un için yapılan zammı kimsenin görmediğini ifade etti.

Pandemi sürecinde fırıncının zam yapmamak için çok beklediğine de işaret eden Çıralı, “Fırıncı ortalığın düzelmesini, vatandaşın alım gücünün artmasını bekledi” dedi.

Hükümetin aldığı tedbirler ve dövizin hızla artmasının da beklentileri doğrulamadığını anlatan Ömer Çıralı, “Haziran ayında dövize bağlı olarak una yüklü miktarda zam geldi. Yüzde 25-30 civarında zam geldi. Bu ay sonu yeniden Temmuz başı bir zam daha bekliyor. Fırıncı artık çıkmaza girdi ve kendi inisiyatifini kullanarak maliyetlerini de düşünerek ekmeğe zam mecburiyetinde kaldı” şeklinde konuştu.

“Fırıncı tereddütte”

Una yapılan yüklü miktarda zammın ardından, fırıncıların bazılarının ekmeğe yüzde 20, bazılarının da yüzde 30 zam yaptığını kaydeden Ömer Çıralı, “Ciddi bir belirsizlik var. Un fiyatları Dolar’a bağlı çok arttı. Fırıncı tereddütte” dedi. Devletin bu konuya el atması gerektiğini ifade eden Çıralı, ekmeğin başka bir konuya benzemediğini, temel tüketim maddesi olduğu için göze çarptığını söyledi.

Ay sonu ne olacağı konusunda ciddi belirsizlikler yaşandığını da kaydeden Çıralı, toplumsal fayda düşünülürse fikirlerinin alınmasının oldukça önemli olduğunu ifade eti.

“İki tane buğday ithalatçısı vardır ve biz bunların eline kaldık” diyen Ömer Çıralı, adaya her şeyin geldiği gibi unun da ülkeye nasıl getirilebileceği konusunda arayışa girilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Un fiyatları her gün artıyor, TL ile ülkeye getirebiliriz”

Türkiye’den ‘unu’ Türk Lirası ile getirtme şansı olduğuna dikkati çeken Çıralı, orada iletişime geçtikleri değirmencilerle 6 ay ile 1 yıl arasında sözleşmede yapabileceklerini öğrendiklerini kaydetti.

Bunların yapılması takdirde ekmeğin zamlanmayacağını kaydeden Çıralı,”2013 yılında bir karar alındı ve unun beşte birini Toprak ürünleri Kurumuna getirme yetkisi verdi. 2018 yılına kadar bu uygulama yapıldı ve gerçekten ciddi bir rekabet unsuru oldu” ifadelerini kullandı.

2018 yılında 4’lü hükümetin gelmesi ile uygulamanın durdurulduğunu kaydeden Çıralı, uygulamanın son bulması ile değirmenlerin un fiyatını hemen Dolar’a çevirdiğini anımsattı. Un fiyatlarının her geçen gün arttığına da değinen Çıralı, “Ekmek temel tüketim maddesi ve 2013 yılında serbest piyasa koşullarına bırakıldı. Rekabet Kurulu, fiyat birlikteliği olursa denetler, bu yüzden Fırıncılar Birliği olarak ekmek fiyatı açıklamıyoruz, bunu fırıncının inisiyatifine bıraktık, bu kez vatandaş mağdur oldu” dedi.

 “Köy ve market fırınları denetime tabi değil”

Sektörün sadece derdinin fiyat olmadığının da altını çizen Ömer Çıralı, en büyük sıkıntılarının başında market ve köy fırınlarının geldiğini söyledi. Market fırınlarının ekmeği promosyon olarak göstererek müşteri çektiğini kaydeden Çıralı,”Geçimi sadece bu iş olan fırıncının hali çok kötü” dedi.

Çok sayıda köy fırınlarının da olduğunu belirten Çıralı, bunların hiç birinin denetime tabi olmadığını öne sürdü.

Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, “Ne yazık ki sağlıklı koşullarda ekmek imal eden fırınlar, günden güne azalmakta. Tamamen market fırınlarına bir kayma var. Bazı marketler olması gereken fiyatın çok üzerinde bazıları da çok altında veriyor ekmeğin fiyatını. Bunu esas mesleği fırıncı olan fırıncı olan işletmeleri zor durumda bırakıyor. Marketlerin kontrolsüz ekmek imal etmesi çok zor durumda bıraktı bizi” şeklinde konuştu.

“Toplum bilinçlenmeli...  Sorgulamalı…”

Toplumun bu konuda bilinçlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Çıralı, sağlıklı ve uygun fiyata ekmek yemek için fırıncı ve uncuyu değil muhatabın devlet olduğunu düşünerek denetimlerin sorgulamasını istemesi gerektiğine işaret etti. 

Çıralı hükümete çağrı yaptı:“Karar alırken ilgili sektörün görüşünü alın”

Ülke olarak uzun bir süredir çıkmaz içinde olduğumuzu ifade eden Fırıncılar Birliği Başkanı Ömer Çıralı, “iyi yönetilmemenin, radikal bazı kararların gününde alınmamasının vermiş olduğu sorunlar ve bunların sıkıntılarını çekmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yapılacak birçok şey olduğunu da altını çizen Çıralı, iyi niyetin şart olduğunu söyledi. Hükümete seçilenlerde iyi niyetin olmasının şart olduğunu kaydeden Çıralı, ilgili sektör ile karar alınırken mutlaka temsilcilerinin görüşlerinin alınmasının çok önemli olduğunu söyledi.  Sağcı kesiminde solcu kesiminde mevcut düzenden şikâyetçi olduğunu kaydeden Çıralı, ”Hükümet bu konuya el atsın kalıcı ve gerçekçi önlemler alınması lazım. Bu önlemler alınırken ilgili birimlerle temas edilmeli” şeklinde konuştu.

“Marketlerin uyguladığı fiyatlarla baş edemiyoruz”

2013 yılında alınan kararlarla 5 yıl boyunca ekmeğe zam yapılmadığını kaydeden Çıralı, “Fırıncı batma noktasına geldi” dedi.

Serbest piyasa koşullarının tam anlamıyla çalışmadığını bunun da hükümetle ilgili olduğunu belirten Çıralı, Rekabet Kurulu’nun un ithalatının önünü açması için hükümetle ilgisi olduğunu kaydetti.

Çıralı fırıncının son yıllarda yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı:

“İşletme olarak biz özelde, yatırım yaptık ve yatırım atıl durumda. Bugün bir köy fırınının şartlarında çalışıyoruz.

Market fırınları denetlenmiyor, market fırın koyarken herhangi bir izin almaz. İsterse açabilir istediği fiyatı da koyma şansı var esas üretimi ekmek olan fırıncıyı ciddi anlamda mağdur ediyor. Marketlerin uyguladığı fiyatlarla baş edecek durumda değiliz artık… Üretilen ekmeğin yüzde 60’ı market fırınlarında, bizde yüzde 30 kaldı. Market fırınlar artmaya da devam ediyor. Bütün ülkelerde uygulanan market fırında ismine has ekmek olabilir ama fırıncıda imal ettirir, fırıncı çalışır biz bıraktık marketler resmen fırın kurdu… Geçinmesini bu işten kazanan insanların önünü kapatıyoruz.”

“Birliğe kayıtlı sadece 30 fırın… Bunların bir kaçı aktif…”

Ömer Çıralı, 1987 yılında Ege Üniversitesi’nden ülkeye bir Profesör geldiğini bütün fırınların denetlenerek, direk ısıtmalı fırınların kanserojen madde içerdiğini belirterek modern fırınlara geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Birçoğunun o dönem modern fırınlara geçmeden kapattığını kaydeden Fırıncılar Birliği, 15 yıl içinde fırınların artış gösterdiğini özellikle köy yerlerinde şartlara uygun olmadan ekmek yapmak için yakılan fırınlara belediyelerin bile müdahale edemediğini ifade etti.

Sektörde ciddi bir başıboşluk yaşandığını kaydeden Çıralı, “Bizim üyelerimiz modern fırın kapsamında olan fırınlardır. Özel köy ekmekleri olabilir onlarda sağlık karneleri modern fırın kapsamında mevzuata uygun bir şekilde olmalı. Sağlıksız koşullarda imal edilen ekmekler, çörekler daire daire satılıyor ne yazık. Bu ekmeğin nerede ne şartlarda imal edildiğine bakılmadan pazarlarda aynı şekilde satışta ancak bize gelince bin bir tane mevzuat uygulamakta” dedi.  

Modern fırın kapsamında çalışan ve birliğe üye olan 30 üye olduğunun da altını çizen Çıralı, bu üyelerin de bir kısmının aktif olduğunu giderek azaldıklarını söyledi.

Girne gibi bir şehirde 3 modern fırın olduğunu kaydeden Çıralı, “Fırınlar kapanıyor ama ekmek azalmıyor. Köylerdeki büyük marketler bile fırın koymaya başladı. Sektörün ciddi anlamda sıkıntıları vardır. Gönül arzu eder ki hükümet iradeyi koysun bir çözüm üretilsin” şeklinde konuştu. (YeniDüzen-Devrim Demir)

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:55
Akşam 20:01
Yatsı 21:31
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 33 90
2. Fenerbahçe 33 86
3. Trabzonspor 33 55
4. Beşiktaş 33 51
5. Başakşehir 33 49
6. Rizespor 33 48
7. Kasımpasa 33 46
8. Antalyaspor 33 45
9. Alanyaspor 33 45
10. Sivasspor 33 45
11. A.Demirspor 33 41
12. Samsunspor 33 39
13. Ankaragücü 33 37
14. Kayserispor 33 37
15. Konyaspor 33 36
16. Gaziantep FK 33 34
17. Hatayspor 33 33
18. Karagümrük 33 33
19. Pendikspor 33 30
20. İstanbulspor 33 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 31 69
2. Göztepe 31 63
3. Ahlatçı Çorum FK 31 55
4. Sakaryaspor 31 54
5. Bodrumspor 31 52
6. Kocaelispor 31 52
7. Bandırmaspor 31 47
8. Boluspor 31 47
9. Gençlerbirliği 31 47
10. Erzurumspor 31 42
11. Ümraniye 31 37
12. Manisa FK 31 36
13. Keçiörengücü 31 36
14. Şanlıurfaspor 31 34
15. Tuzlaspor 31 33
16. Adanaspor 31 32
17. Altay 31 15
18. Giresunspor 31 7
Takımlar O P
1. Arsenal 34 77
2. Liverpool 34 74
3. M.City 32 73
4. Aston Villa 34 66
5. Tottenham 32 60
6. M. United 33 53
7. Newcastle 33 50
8. West Ham United 34 48
9. Chelsea 32 47
10. Bournemouth 34 45
11. Brighton 32 44
12. Wolves 34 43
13. Fulham 34 42
14. Crystal Palace 34 39
15. Brentford 34 35
16. Everton 34 33
17. Nottingham Forest 34 26
18. Luton Town 34 25
19. Burnley 34 23
20. Sheffield United 34 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 32 81
2. Barcelona 32 70
3. Girona 32 68
4. Atletico Madrid 32 61
5. Athletic Bilbao 32 58
6. Real Sociedad 32 51
7. Real Betis 32 48
8. Valencia 32 47
9. Villarreal 32 42
10. Getafe 32 40
11. Osasuna 32 39
12. Sevilla 32 37
13. Las Palmas 32 38
14. Deportivo Alaves 32 35
15. Rayo Vallecano 32 34
16. Mallorca 32 31
17. Celta Vigo 32 31
18. Cadiz 32 25
19. Granada 32 18
20. Almeria 32 14

Gelişmelerden Haberdar Olun

@