Bornova Belediyesi’nin uygun fiyatlı ekmek ve gevrek satışı için planladığı Kent Fırını projesi, ilçedeki fırıncıların itirazlarıyla gündeme geldi. İzmir Fırıncılar Odası, artan üretim giderleriyle karşı karşıya kalan işletmelerin belediyenin doğrudan üretime girmesi halinde daha fazla zorlanacağını savundu.

Esnaf istihdam kaybından endişeli

Projenin belediye meclisine taşınmasının ardından açıklama yapan oda başkanı Kemal Sırtı, belediyenin ticari işletme gibi faaliyet göstermesinin yerel fırıncıların rekabet imkânını daraltabileceğini söyledi. Bazı işletmelerin kapanma tehlikesiyle karşılaşabileceğini vurguladı.

Fırınların yalnızca ekmek üretmediğini, binlerce kişiye iş sağladığını belirten Sırtı, yıllardır Bornova halkına hizmet veren küçük işletmelerin geçim kaynaklarının korunması gerektiğini ifade etti.

Proje komisyonlarda bekletildi

Odanın itirazları ve meclis üyeleriyle yapılan görüşmelerin ardından projenin mart ayı meclis toplantısında komisyonlarda bekletilmesine karar verildi. Esnaf temsilcileri bu aşamayı, taleplerinin değerlendirilmesi için bir fırsat olarak gördüklerini belirtti.

Un ve enerji desteği talebi

Bornovalı fırıncılar, belediyenin kendileriyle rekabet etmek yerine un ve enerji gibi maliyet kalemlerinde destek vermesini istiyor. Dar gelirli vatandaşlara Ekmek Kart benzeri yöntemlerle esnaf üzerinden yardım ulaştırılması da öneriler arasında yer alıyor.

Esnaf, yeni satış noktalarıyla haksız rekabet oluşturabilecek uygulamalar yerine mevcut işletmeleri koruyan bir model geliştirilmesini talep ediyor.

Eşki: Proje geri çekilmedi

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, projeden vazgeçilmediğini ve yer arayışının sürdüğünü belirtti. Fırıncılar ise uygulamanın ilçedeki ticari yapıya etkisi konusunda endişelerini koruyor.

Sektör temsilcileri, yer seçimi ve uygulama yöntemi için belediyeyle görüşmelerin sürmesini istiyor. Tartışma, yerel yönetimlerin sosyal destek sağlarken üretici esnafı nasıl koruyabileceği ve piyasadaki rollerinin nasıl şekillenmesi gerektiği sorularını da gündeme getiriyor.